VÄRMEPUMP    LUFTKONDITIONERING    VENTILATION    SERVICE    BILDER    OM OSS    GRATIS ANALYS    KONTAKT
 
  Panasonic luftvärmepumpar
HZ9RKE-4 Blue Fin
VE9NKE & VE12NKE Heatcharge
CE9PKE & CE12PKE Standard
NE9PKE & NE12PKE Etherea

E9GFE-2 & E12GFE-2 Golvmodeller
 

 

Frågor och svar om luftvärmepumpar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Fråga: Varför ska jag skaffa en luft/luftvärmepump?

SVAR: För att en luft/luftvärmepump ger mest värme och bäst besparing i förhållande till den investering du gör.

En Panasonic Nordic luftvärmepump kostar idag c:a 17 000-30 000 kr med komplett installation (exkl. ev. ROT-avdrag) och har en verkningsgrad på upp till 5,4 sett över en hel uppvärmningssäsong. Detta innebär att en korrekt dimensionerad och professionellt installerad luft/luftvärmepump i de flesta fall har betalat sig på mindre än tre år.


Kan man använda luft/luftvärmepumpar i företagslokaler?

SVAR: Ja, det kan - och bör - man! Oftast gör man en ännu större besparing i företagslokaler jämfört med villor. Det finns två anledningar till detta; dels är det ofta öppna ytor i företagslokaler vilket gör att värmen kan spridas effektivare och dels är det befintliga värmesystemet ofta mer energislukande i företagslokaler.
Det riktiga skräckexemplet är byggfläktar som, förutom att de förbrukar stora mängder energi, sprider värmen riktigt dåligt och låter mycket. I sådana lokaler gör luft/luftvärmepumpar enorm skillnad.


Hur mycket kostar en luftvärmepump?

SVAR: Det beror på hur stort energibehov ditt hus har. Ju större hus och energibehov, desto mer effekt ska värmepumpen ha. Det sämsta man kan göra är att installera en för klen värmepump, som inte svarar mot behovet i huset. Då måste man ändå värma mycket med sina elradiatorer - och det är ju det man vill slippa!

När man ska göra en så viktig förändring som komplettering av befintligt värmesystem ska man inte fokusera så mycket på priset på värmepumpen, utan beräkna en totalkostnad inklusive värmepumpens elförbrukning över till exempel fem år.
Priserna är annars från ungefär 17 000 kr (före ev. ROT-avdrag)
.

Hur mycket sparar man med en luftvärmepump?

SVAR: Våra kunder sparar ungefär 30-60% av värmekostnaden jämfört med direktverkande el. Hur stor besparingen blir beror framför allt på hur öppen planlösning man har. I en öppen planlösning kan värmen spridas bättre så att man slipper använda sina elradiatorer i lika hög grad. Andra faktorer som påverkar är årsmedeltemperatur på orten, hur välisolerat huset är och givetvis att man har en värmepump som klarar värmebehovet.

Vad är Panasonic Sverigepumpen för något?

SVAR: Sverigepumpen är ett marknadsföringskoncept utvecklat av Kinnan AB, som är en av Panasonics distributörer i Sverige. .

Köpa luftvärmepump på nätet - är det en bra idé?

SVAR: På senare år har det blivit populärt att sälja luftvärmepumpar i nätbutiker.
Det kan se billigt ut vid en första anblick, men det man ska tänka på är att det tillkommer kostnader för frakt (vanligtvis mellan 800-1300 kr) och så kallad standardinstallation med kraftiga begränsningar på vad som ingår. I stället tar man extra betalt (hur mycket får du veta först vid installationen) om det till exempel blir mer än fyra meter rördragning. Korrekt elinstallation ingår som regel inte heller.
Dessutom har du på förhand ingen aning om vem det är som ska installera din värmepump - eller om den personen har installerat värmepumpar tidigare.
Flera näthandlare parallellimporterar värmepumpar som inte är tillverkade för att klara låga temperaturer och lämnar begränsade garantier. Sammantaget får du eventuellt ett marginellt bättre pris, men tar en mycket stor risk.


Fler frågor?

Har du någon fråga som du undrar över? Ring oss gärna på 031-788 45 60 eller skicka e-post till info(a)jnklimatkonsult.se.
 
  JN KLIMATKONSULT
Fältspatsgatan 3
421 30 Västra Frölunda
Tel. 031-788 45 60
info(a)jnklimatkonsult.se
FÖR FÖRETAG
Värmepumpar
Kyla till datarum/serverrum
Kyla till butik/salong/kontor
Uthyrning av AC
PRIVATPERSONER
Värmepumpar
Luftkonditionering
Service
Gratis analys
ÖVRIGT
Referenser
Om JN Klimatkonsult
Kontakt
Erbjudande